top of page
Search

Hvorfor er Thai masssage UNESCO world Heritage!

'Thailandsk massage' er blevet en immateriel kulturarv anerkendt af UNESCO i 2019.


Hvorfor har thailandsk massage opnået en sådan anerkendelse? Kort sagt betragtes det som toppen af verdens massage teknikker. For at uddybe yderligere, lad mig forklare.


Når det kommer til massage i Thailand, er den umiddelbare association ofte med traditionel thailandsk massage. Men i virkeligheden findes der forskellige former for massage i andre samfund såvel. Der er næsten hundrede massage teknikker verden over, opdelt efter formål og oprindelse. Når vi deler massage i vestlige og østlige traditioner, ser vi, at den øverste rangering teknik i Vesten er svensk massage, mens thailandsk massage fører an i Østen.


Så, hvad adskiller dem?


Svensk massage er baseret på vestlige videnskabelige principper og anatomisk viden, med fokus på blide, beroligende strøg. Denne praksis opstod i starten af 1800-tallet, og ifølge legenden opstod den fra sårede svenske fægtere, der udviklede selvhjælpsteknikker. Med tiden udviklede den sig til den bredt populære svenske massage, vi kender i dag. Selvom den kaldes 'svensk massage', er den faktisk en sammenstrømning af visdom fra forskellige kulturer, hvilket gør den til en globalt omfavnet teknik.


Hvad med østlig massage?


Historien om østlig massage går tusinder af år tilbage, og har sit udspring i medicinske praksisser fra to store gamle civilisationer: Indien og Kina.


Forskellene i teorier mellem indisk og kinesisk traditionel medicin er enorme og komplekse. Det vigtige at bemærke er dog, at begge er gamle discipliner, og 'massage' har været en del af helbredelse i årtusinder. I Østen tror man bredt set, at sygdomme opstår som følge af en ubalance af energier i kroppen, og at genoprette denne balance kan opnås gennem forskellige midler, herunder massage.


Denne afhængighed af massage til behandling af forskellige lidelser har været en vedvarende tradition i Østen, især før moderne vestlig medicin kom til. Østlige praktikere så ofte massage som en integreret del af 'medicinen' i tusinder af år, en holdning der har eksisteret længe før vestlige massageteknikker, som endnu ikke har nået 200 år.


Selvom vestlig medicin i øjeblikket dominerer den globale scene, vender folk i Østen ofte tilbage til traditionelle praksisser, når de står over for tilstande, der betegnes som 'kroniske' eller 'ikke reagerer på moderne medicin'. Selvom disse metoder ikke altid følger 'videnskabens' retningslinjer og kan virke utraditionelle, fungerer nogle af dem faktisk.


Dette fører os tilbage til thailandsk massage. Hvorfor skiller den sig så markant ud i verden? Svaret ligger både i historisk sammenhæng og karakteren af praksis. Thailand blev aldrig koloniseret, så landets indfødte viden blev beskyttet ivrigt og blev ikke overskrevet af vestlig viden. Thailandsk massage har været 'institutionaliseret' siden Ayutthaya-perioden og Rattanakosin-perioden. Derudover har Thailand været en langvarig allieret med Vesten, især under Den Kolde Krig, hvor USA stod over for kommunismen i Sydøstasien. Amerikanerne har lært meget om thailandsk kultur, og det er derfor, at både thailandsk massage og Muay Thai er blevet globalt anerkendt.


Muay Thais prominens er ikke bare en tilfældighed i historien, der fik det til at skiller sig ud. Dets unikke kombination af elementer og det faktum, at det omfatter både indisk yoga og kinesiske akupressurteknikker, gør det til en blanding, der både er blid og kraftfuld, og som appellerer til vestlige smagsløg. Det er ikke ulig thailandsk mad, som er en fusion af kinesiske og indiske indflydelser.


Af disse årsager er 'Østligheden' dybt forankret i thailandsk massage. Dette er, hvad der får thailandsk massage til at skinne så klart, da den står i skarp kontrast til vestlige massageteknikker. Det er virkelig en af aspekterne af 'thailandsk kultur', der virkelig har gjort et globalt indtryk.

27 views0 comments

Comments


bottom of page